Wdrożenie FSSC 22000
Pomagamy przedsiębiorstwom we właściwej implementacji zasad standardu FSSC 22000. Opracowujemy niezbędną dokumentacje oraz szkolimy kadrę pracowniczą z nowych zasad zarządzania koniecznych. Przeprowadzamy audyt wewnętrzny wraz z ocena skuteczności funkcjonowania nowo wprowadzonych zasad w celu zweryfikowania skuteczności systemu oraz przygotowania przedsiębiorstwa do certyfikacji. Zapewniamy również uczestnictwo i wsparcie w trakcie auditu trzeciej strony (audi certyfikacyjny).
Doradztwo FSSC 22000
Świadczymy usługę profesjonalnego doradztwa w zakresie wymagań standardu FSSC 22000. Nasi konsultanci wyróżniają się indywidualnym podejściem do każdego z naszych Klientów, doborem odpowiedniej strategii, dopasowanej do profilu i specyfiki danego przedsiębiorstwa. Jeśli potrzebujesz wsparcia we właściwym utrzymywaniu systemu FSSC 22000 bądź zastanawiasz się nad wdrożeniem systemu w swoim przedsiębiorstwie skorzystaj z doradztwa naszych konsultantów.
Szkolenia FSSC 22000
Szkolenie z wymagań FSSC 22000
Cel szkolenia: Zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie dostosowania do wymagań systemu ISO FSSC 22000
Profil uczestnika: Szkolenie dedykowane jest do pracowników objętych Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, kierownictwa średniego szczebla oraz osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
Przebieg szkolenia:
- Wprowadzenie do bezpieczeństwa żywności; czym jest i dlaczego obecnie jest istotne?
- Wprowadzenie do standardu FSSC 22000 wersja 4.1
- Omówienie wymagań standardu ISO 22000
- Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
- System zarządzania bezpieczeństwem produktu
- Zarządzanie zasobami
- Planowanie i realizacja wyrobów bezpiecznych
- Walidacja, weryfikacja i doskonalenie
- Omówienie normy FSSC 2200:2017 wersja 4.1:
- główne elementy
- ISO 22000
- ISO 9001
- programy wstępne (PRP)
- zarządzanie usługami
- nadzór nad personelem
- znakowanie produktu
- obrona żywności (food defense)
- zapobieganie oszustwom żywności (food fraud)
- korzystanie z logo
- zarządzanie alergenami
- monitorowanie środowiska
- Dobre Praktyki według ISO/TS 22002-1:2009
Szkolenie zakończone jest egzaminem, po zdaniu którego uczestnik otrzymuje świadectwo ukończenia szkolenia wydane przez firmę szkoleniową zarejestrowaną w RIS (Rejestr Instytucji Szkoleniowych), uznawane przez jednostki certyfikujące.
Trenerzy: szkolenie prowadzą auditorzy i trenerzy jednostek certyfikujących
Miejsce szkolenia: Poznań
Czas trwania szkolenia: 2 dni (16 h)
Cena: 899,00 netto + VAT
Szkolenie Pełnomocnik FSSC 22000
Cel szkolenia: Zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie dostosowania do wymagań systemu ISO FSSC 22000
Profil uczestnika: Szkolenie dedykowane dla Pomocników Bezpieczeństwem Żywności.
Przebieg szkolenia:
- Wprowadzenie do bezpieczeństwa żywności; czym jest i dlaczego obecnie jest istotne?
- Omówienie najważniejszych wymagań standardu FSSC 22000
- Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normy
- FSSC 22000:2017 wersja 4.1.
- ISO/TS 22002-1:2009
- ISO 22000:2005
- Pełnomocnika FSSC 22000- omówienie zasad i odpowiedzialności
- Niezbędna dokumentacja standardu FSSC 22000
- Ćwiczenia praktyczne z opracowywania dokumentacji systemowej
Szkolenie zakończone jest egzaminem, po zdaniu którego uczestnik otrzymuje świadectwo ukończenia szkolenia wydane przez firmę szkoleniową zarejestrowaną w RIS (Rejestr Instytucji Szkoleniowych), uznawane przez jednostki certyfikujące.
Trenerzy: szkolenie prowadzą auditorzy i trenerzy jednostek certyfikujących
Miejsce szkolenia: Poznań
Czas trwania szkolenia: 2 dni (16 h)
Cena: 799,00 netto + VAT
Szkolenie Auditor wewnętrzny FSSC 22000
Cel szkolenia: Zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie dostosowania do wymagań systemu ISO FSSC 22000
Profil uczestnika: Szkolenie dedykowane jest dla audytów wewnętrznych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Przebieg szkolenia:
- Omówienie najważniejszych wymagań standardu FSSC 22000
- Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Kluczowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normy
- FSSC 22000:2017 wersja 4.1.
- ISO/TS 22002-1:2009
- ISO 22000:2005
- Audyt wewnętrzny
- Rodzaje audytów i precyzyjne określanie celu audytu
- Planowanie i przygotowanie do audytu
- program audytów
- plan audytu
- opracowywanie list kontrolnych
- Przeprowadzenie audytu i dokumentowanie wyników audytu
- interpretacja obserwacji z audytów stosunku do wymagań normy
- definicja i identyfikacja niezgodności
- formułowanie i dokumentowanie niezgodności
- wymagania związane z dokumentowaniem niezgodności
- działania korygujące
- Prowadzenie wywiadów audytowych
- Warsztaty praktyczne
Szkolenie zakończone jest egzaminem, po zdaniu którego uczestnik otrzymuje świadectwo ukończenia szkolenia wydane przez firmę szkoleniową zarejestrowaną w RIS (Rejestr Instytucji Szkoleniowych), uznawane przez jednostki certyfikujące.
Trenerzy: szkolenie prowadzą auditorzy i trenerzy jednostek certyfikujących
Miejsce szkolenia: Poznań
Czas trwania szkolenia: 2 dni (16 h)
Cena: 799,00 netto + VAT